Erektilna disfunkcija in zdravljenje le-te

Erektilna disfunkcija ali pogovorno impotenca se pripiše moškemu, ki težko pridobi in ohrani dovolj močno erekcijo, da bi lahko imel spolni odnos. Gre za zelo razširjen problem, zaradi katerega trpijo moški po celem svetu. Nezmožnost ohranjanja ali doseganja erekcije lahko izhaja iz različnih vzrokov. Občasne težave z erekcijo niso razlog za zaskrbljenost, če je impotenca stalna težava, pa jo je treba zdraviti.

Vzroki za impotenco

Moško spolno vzburjenje je kompleksen proces, saj vključuje možgane, hormone, čustva, mišice, živce in krvne žile. Erektilna disfunkcija je tako lahko posledica težav s katerim koli od teh organov, mišic, živcev in hormonov. Nanjo pa lahko vplivata tudi stres in duševno stanje. Posledično ločimo fizične in psihološke vzroke impotence.

 • Fizični vzroki: srčna bolezen, zamašene krvne žile, visok holesterol, visok krvni pritisk, sladkorna bolezen, visoka raven inzulina, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, prekomerna zloraba alkohola, zdravljenje raka prostate ali povečane prostate, nizek testosteron, staranje.
 • Psihološki vzroki: depresija, tesnoba, stres, težave v partnerskem odnosu.

Impotenco največkrat povzroči kombinacija fizičnih in psihičnih težav. K impotenci pa poleg fizičnih in psiholoških vzrokov prispevajo tudi različni dejavniki tveganja. Med drugimi:

 • Sladkorna bolezen ali bolezni srca
 • Uporaba tobaka, ki omejuje pretok krvi v žile in arterije
 • Prekomerna telesna teža
 • Poškodbe živcev
 • Jemanje zdravil, kot so antidepresivi

Povprečni moški se bo skoraj zagotovo vsaj enkrat v življenju srečal z impotenco.

Vir: Stock, Getty Images

Simptomi impotence in kdaj k zdravniku

Simptomi vključujejo trajne težave pri erekciji, težave pri ohranjanju erekcije in zmanjšanje libida. Ko se težave začnejo pojavljati pogosteje, je dober začetek obisk osebnega zdravnika, še posebej če imate sladkorno bolezen ali bolezni srca, ki jih povezujejo z impotenco.

Če zdravnika ne obiščete in se ne začnete zdraviti pravočasno, lahko pride do zapletov, kot so nezadovoljivo spolno življenje, tesnoba, težave v partnerskem odnosu, nizka samopodoba in nezmožnost partnerjeve zanositve.

Preprečevanje impotence

Podobno kot pri ohranjanju libida je tudi pri preprečevanju impotence pomemben zdrav način življenja. Zdrav način življenja in obvladovanje vseh obstoječih zdravstvenih stanj sta pomemben del spolnega življenja. Zaželeni so tudi redni obiski osebnega zdravnika in opravljanje rednih pregledov. Prenehanje uživanja drog, alkohola in tobaka ter redna vadba pa sta ukrepa za zmanjšanje stresa.

K odpravljanju impotence pa prispevajo tudi izvlečki naravnih sestavin, kot so navadna zobačica, catuaba, muira puama in številne druge. Vse te naravne sestavine so med drugimi tudi skrbno zmešane in zapakirane v Man-Up izdelkih.

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Prvi korak k uspešnemu zdravljenju impotence je odprava dejavnikov tveganja. Med številnimi oblikami zdravljenja pa je na prvem mestu zdravljenje z zdravili v obliki tablet ali kapsul, kot so Kamagra, Viagra in Levitra. Te se predpišejo na recept.

Druge oblike zdravljenja pa zajemajo tudi injiciranje zdravila v penis, vakuumsko zdravljenje, pri katerem se kri prečrpava v penis in se tam zadrži, ter vstavitev proteze v penis.

 

Zdravljenje z zdravili je najpogostejši način zdravljenja impotence.

Vir: Pixabay

Trditve o erektilni disfunkciji

 • Povprečni moški se bo skoraj zagotovo vsaj enkrat v življenju srečal z impotenco.
 • Impotenca je pogostejša po 45. letu starosti, vendar to ne pomeni, da mlajših generacij ne more prizadeti.
 • Erektilna disfunkcija je drugačna pri vsakem posamezniku.
 • Možnost erektilne disfunkcije narašča s starostjo.

Torej obstaja preventiva in tudi pomoč pri zdravljenju impotence. Gre za zelo pogost problem, s katerim se moški srečujejo vsak dan. Želimo vam sporočiti, da namesto odtujitve od spolnega partnerja poiščite pomoč in se s težavami spopadite ter vrnite v svoje spolno življenje.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor