Kako povečati plodnost

Plodnost je naravna sposobnost zanositve. V mladosti se ženske nosečnosti izogibajo, dokler ne pridejo v leta, ko je njihova skrb le, kako in kdaj bodo zanosile ter ali so plodne ali ne. V anketi, opravljeni v Ameriki, je bilo ugotovljeno, da se je v letu 2018 približno 11 % parov v Združenih državah Amerike soočilo z neplodnostjo – nezmožnostjo naravne zanositve po enem letu nezaščitenega spolnega odnosa. Plodnost pa ni le problem žensk, ampak tudi moških. Pri obeh spolih je treba upoštevati ukrepe za izboljšanje plodnosti.

5 dejstev o plodnosti

Koliko v resnici vemo o plodnosti? Ali mogoče obstajajo znaki, ki nam razkrivajo plodnost? Predstavljamo vam nekaj presenetljivih dejstev o plodnosti, ki bi jih moral vedeti vsak.

 1. Splošno dobro počutje in zdravje ne garantirata plodnosti. Redna telovadba in zdrava prehrana seveda prispevata k boljšemu počutju in povečanju plodnosti, vendar ni nujno, da bo zaradi zdravega načina življenja posameznik postal ploden.
 2. Telesna teža vpliva na sposobnost zanositve. Po podatkih Ameriške družbe za neplodnost (AIA) je neplodnost 12 % vseh primerov posledica težav s telesno težo. V težave ne spada le debelost, ampak tudi podhranjenost in preobremenjenost. Telesna teža lahko spremeni hormonsko ravnotežje in s tem prepreči ovulacijo. Dobra novica pa je, da lahko s hujšanjem ali pridobivanjem kilogramov neplodnost zlahka odpravite.
 3. Spolni položaji ne vplivajo na možnost zanositve. Do danes nobena študija ni potrdila, da je en položaj učinkovitejši od drugega pri doseganju nosečnosti.
 4. Biološka ura tiktaka tudi pri moških. Upad plodnosti zaradi starosti ni le ženski dejavnik.
 5. Na plodnost vpliva izbira kontracepcije. Ženske verjamejo, da učinki kontracepcijskih tablet ostanejo dolgo po tem, ko jih prenehajo uporabljati, vendar je to le še en mit. Po jemanju tablet namreč lahko pride do ovulacijskega povratnega učinka, ki povzroči super plodno obdobje.

Težave s plodnostjo

Če se soočate z neplodnostjo, teh težav ne skrivajte. Ni razloga za sram, saj so težave s plodnostjo zelo pogoste. Poskusite z naravno pomočjo in se zaupajte bližnjim. Predvsem pa ne pustite, da težave vplivajo na vaše spolno življenje – še naprej bodite sproščeni v postelji in s partnerjem odkrivajte nove stvari, ki bodo popestrile vajine spolne aktivnosti.

Naravna pomoč pri povečanju plodnosti

Ker pa težave s plodnostjo prizadenejo veliko parov, na srečo obstaja nekaj naravnih načinov za povečanje le-te. Med najbolj priljubljenimi je uživanje rastline mace, ki je, poleg drugih naravnih izvlečkov za povečanje spolne moči in plodnosti, prisotna tudi v Man-up izdelkih. Maca vsebuje kalcij, natrij, fosfor, cink, magnezij in veliko vitaminov, ki pripomorejo k večji plodnosti in blažijo hormonske težave pri ženskah.

K povečanju plodnosti pa pripomore tudi uživanje naslednjih živil:

 • Goveja jetra: vsebujejo vitamin A, B12 in cink, ki so pomembni za zdravje in preprečujejo prirojene napake.
 • Šparglji: ker šparglji vsebujejo vitamin K, cink, selen in tiamin, učinkujejo na plodnost pri ženskah in moških.
 • Grenivka: grenivke so bogate s putrescinom, ki deluje na jajčeca in semenčica.
 • Sončnična semena: zauživanje sončničnih semen vpliva na koncentracijo in gibljivost spermijev, kar pripomore tudi k povečanju plodnosti.
 • Jajca: ker so jajca vir B vitaminov, so zelo pomembna za plodnost.
 • Ananas: ananas je vir C vitamina, katerega primanjkljaj je povezan s sindromom policističnih jajčnikov. Ker je C vitamin odličen za povečanje plodnosti, se priporoča uživanje le-tega.

Zadnji nasvet, ki ga podajajo ginekologi, pa je »nikoli ne obupajte«. Če s partnerjem ostaneta pozitivna in se ne obremenjujeta ter ostaneta aktivna v posteljnih aktivnostih, ni razloga za preplah. Obstajajo pa tudi naravni načini, ki lahko pomagajo pri zanositvi, ki se jih lahko poslužujete.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor