Maca

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Maca

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Lepidium meyenii

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_image image=”4191″ size=”full” align=”left”]

Že več kot 1000 let je maca v Peruju cenjena tako v tradicionalni prehrani kot tudi v ljudskem zdravilstvu. Ker raste na hribovju Andi, črpa svojo moč iz vulkanske zemlje, obogatene z minerali, kot so železo, cink, magnezij, kalcij, fosfor, glikozidi in različni vitamini (B1, B2, B12, C in E).

Rastlina že tako revno prst dodatno izčrpa, zato domačini njivo po vsaki letini pustijo počivati 5 let, da si prst v celoti opomore.

Videz in vrste mace

Listi mace so podolgovati in zaviti, saj se rastlina stiska k tlom in ne raste v višino. Macina korenina največkrat spominja na obliko redkvice. Obstajajo tri različne sorte – rumena, rdeča in črna. Te se razlikujejo po sestavi aktivnih snovi, zato vsaka pokriva različno področje delovanja. Črna maca se tako priporoča za pospeševanje plodnosti in ima od vseh največji učinek pri pospeševanju hormonskih procesov, medtem ko rdečo maco uživajo moški, ki imajo težavo s prostato.

Učinki mace

Vse tri sorte rastline so uvrščene med adaptogene rastline. Adaptogeni so nestrupene rastline, ki nudijo učinek povečanja moči pred različnimi fizičnimi, kemijskimi in biološkimi stresorji – imajo pomembno vlogo pri povečanju odpornosti, dovajanju energije, krepitvi imunskega sistema in preprečevanju stresa.

Poleg omenjenih učinkov pa maca pripomore tudi k:

  • Povečanju sinteze beljakovin in drugih snovi za popravljanje poškodb
  • Izboljšanju posameznikovih odzivov na stres
  • Izboljšanju delovanja nadledvičnih žlez
  • Pomirjanju
  • Izboljšanju metabolizma
  • Izboljšanju splošnega počutja

Prebivalci Andov jo že stoletja uporabljajo za lajšanje impotence, pospeševanje plodnosti in povečanje spolne moči. Prav tako pripomore k hormonskemu ravnovesju, in sicer tako, da v ženskem telesu niža količino moških spolnih hormonov, ki lahko, kadar jih je preveč, na zdravje vplivajo negativno. Krepi pa tudi spolno moč, saj prispeva k dvigu energije v telesu.

Uporaba mace

Maco uporabljajo ter pripravljajo na sto in en način. V Peruju domačini maco najpogosteje kuhajo in jo postrežejo kot sladico, pire ali marmelado. Velikokrat se uporablja tudi kot moka, ki jo pridobijo iz korenin rastline. Mnenja, ali maco uporabljati surovo ali kuhano, so različna. Nekateri prisegajo na surov izdelek, saj trdijo, da se pri prekuhavanju izgubijo vitamini in minerali. Spet drugi pa menijo, da se s pomočjo prekuhavanja iz rastline odstranijo vse bakterije.

Uživanje mace

Zdravilne snovi mace so zbrane v njeni korenini srčaste oblike. Ta deluje kot naravni oksidant, ki v telesu povečuje raven antioksidantov. Ti so pomembni za nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov, preprečevanje kronične bolezni in poškodbe celic.

Maca nam je največkrat dostopna v obliki tablet, tekočega izvlečka ali v obliki praška, ki se lahko dodaja tudi jedem, kot so smutiji, šejki.

Pogosta vprašanja o maci

Ali so pri uživanju mace možni stranski učinki?

Klinično dokazano uživanje mace ne povzroča nobenih stranskih učinkov, prav tako ni možno predoziranje. Tako kot navadna zobačica tudi maca velja za super hrano, ki jo posamezniki uporabljajo že pri vsakodnevnem pripravljanju zajtrka ali kosila.

Ali lahko rastlino uživam vzporedno z drugimi zdravili?

Brez težav jo lahko uživamo z drugimi prehranskimi dodatki in zdravili.

Ali maco lahko uživajo tudi otroci in nosečnice?

Maca ne škoduje, saj vsebuje številne minerale in vitamine, zato je priporočljiva kot del uravnotežene prehrane.

Študije

In a double-blind study, 50 young men with mild ED were given either 1,200 mg of pulverized and dehydrated maca root or a placebo twice a day for 12 weeks.†43 IIEF scores improved significantly in both groups, but they improved significantly more in the maca group than in the placebo group (1.6+/-1.1 versus 0.5+/-0.6; P<0.001). Subjectively, though scores on the Satisfaction Profile (SAT-5) improved significantly in both groups, once again, the SAT-5 scores improved significantly more in the maca group (9+/-6 versus 6+/-5 in the placebo group; P<0.05). Further, only the maca produced significant improvement in the physical and social performance-related SAT-5 scores. Maca also has been shown to improve libido in healthy men.44,45

Vir: Gonzales GF, Cordóva K, Vega K, et al. Effect of Lepidium meyenii (maca) on sexual desire and its absent relationships with serum testosterone levels in adult healthy men.Andrologia. 2002;34:367-372.

Korenina mace deluje kot naravni antioksidant, ki v telesu povečuje raven antioksidantov. Le ti so pomembni, ker pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale, preprečujejo kronične bolezni in preprečujejo poškodbe celic.

Klinične raziskave so pokazale tudi pozitiven vpliv mace na energijo in vzdržljivost. Ohranjanje pozitivne ravni energije lahko pomaga tudi pri izboljšanju razpoloženja, nekatere zgodnje študije pa so celo ugotovile, da lahko maca zmanjša simptome depresije. Prav slabo počutje, razdražljivost in tesnoba so zelo pogosti med menopavzo.

Maca tudi koristi ženskemu spolnemu zdravju, saj jo telo dobro prenaša in lahko izboljša libido ter spolno funkcijo. Študija iz leta 2008 je pokazala, da maca koristi ženskam v menopavzi, ki imajo težave psiholoških simptomov ter pomanjkanje spolne sle. Zaradi uravnavanja in nadziranja ženskega spolnega hormona (estrogena) lahko tudi blaži simptome menopavze, kot so nočno potenje in vročinski vali in celo poveča gostoto kosti.

Vir: Dording CM1, Fisher L, Papakostas G, Farabaugh A, Sonawalla S, Fava M, Mischoulon D.; A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction, CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91. doi: 10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x.

[us_separator show_line=”1″]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Opazen dvig spolne moči

[us_separator size=”custom” height=”60px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Močnejše

spolno vzburjenje

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Intenzivnejši

orgazmi

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Večja

samozavest v postelji

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”100px”]
[us_separator size=”custom” height=”90px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Privoščite si užitek na naraven način.

[us_separator size=”custom” height=”60px”][us_btn label=”Naročite Man Up” link=”url:%2Fizdelki” style=”4″ align=”center”][us_separator size=”custom” height=”90px”]