Navadna zobačica

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Navadna zobačica

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Tribulus Terrestris

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_image image=”4193″ size=”full” align=”left”]

Navadna zobačica ali Tribulus Terrestris je nizko rastoča rastlina, ki vsebuje večje število aktivnih sestavin, med drugimi tudi flavonoide, ki so poznani po antioksidativnem delovanju in ščitijo pred razvojem srčno-žilnih obolenj ter bolečin.

Rastlino prepoznamo tudi pod imeni hudičev trn, hudičeva trava in kozja glava, saj so njena zrela semena tako ostra, da bi lahko preluknjala tudi kolesarske pnevmatike. Ker semena vsebujejo veliko število aktivnih snovi, svojo učinkovitost ohranijo tudi več let. Rastlino lahko najdemo na mnogih mestih, vključno z deli Evrope, Azije, Afrike in Bližnjega vzhoda.

Uporaba navadne zobačice

Večina pripravkov temelji na koreninah in plodovih rastline, vendar so zdravilni prav vsi njeni deli. Posušene korenine in semena lahko v obliki prahu uporabljamo za čaje ali kapsule. Rastlina se pogosto uporablja tudi v kremah za zunanjo uporabo. Danes se Tribulus terrestris uporablja kot splošni prehranski dodatek k zdravju, vendar še vedno zavzema pomembno mesto pri športnih in spolnih aktivnostih.

Rastlina deluje kot naravni afrodiziak in je zelo priljubljena v kitajski in indijski ajurvedski medicini. Tradicionalno se je navadna zobačica uporabljala za izboljševanje libida, v zadnjem času pa je precej priljubljena med športniki zaradi anabolnega delovanja – povečanje vzdržljivosti in mišične mase ter okrepitev telesne moči. Rastlina namreč povečuje raven testosterona, kar spodbuja sintezo beljakovin in ravnovesje dušika v organizmu.

Navadna zobačica, testosteron in libido

V študijah, ki so bile opravljena na živalih, so znanstveniki ugotovili, da je rastlina kot prehransko dopolnilo povečala raven testosterona, spolni nagon in hkrati sprostila gladke mišice in povečala dotok krvi v moški spolni ud. Navadna zobačica je tako znana ravno po tem – po izboljšanju spolnosti pri moškem in ženskem spolu. Prav tako zavzema pomembno mesto med rastlinami, ki krepijo erektilno funkcijo.

Ker rastline vsebuje luteinizirajoči hormon, ki uravnava telesno proizvodnjo testosterona, uživanje korenin in plodov zobačice izboljšuje spolno željo in hkrati vpliva na aktivnost hormonov. Prav tako pa je testosteron odgovoren tudi za spolno vzdržljivost, energijo in regeneracijo mišic.

Pogosta vprašanja o navadni zobačici

Je rastlina varna?

Navadna zobačica je superživilo, ki se uporablja v zahodnih kulturah že več kot 3000 let. Prehranski dodatki z navadno zobačico postajajo že del vsakdanje prehrane, saj ima veliko število pozitivnih učinkov.

Ali navadno zobačico lahko zaužijejo vsi ljudje?

Tribulus ni priporočljiv za moške in ženske, ki jemljejo zdravila za visok krvni tlak. Prav tako ga odsvetujejo med nosečnostjo in dojenjem. Čeprav ima rastlina kar nekaj želenih učinkov, pa poznavalci uporabo rastline odsvetujejo moškim s povečano prostato, saj rastlina deluje na spolne organe in hkrati povečuje njeno velikost. Prav tako lahko povzroči želodčne težave, vendar le v primeru, če rastlino uživamo na prazen želodec.

Kdaj se začnejo kazati učinki?

Navadna zobačica je prehranski dodatek in ne farmacevtsko živilo, kar pomeni, da se učinki pokažejo po daljšem času.

Študije

The aphrodisiac properties of tribulus were demonstrated in animal models and in a human study where tribulus extract (3×250 mg/day for 3 weeks) increased the sexual drive in 60% of diabetic and non-diabetic ED men. This was accompanied by a significant improvement in the levels of dehydroepiandrosterone-sulphate (DHEA) – a hormone necessary for the maturation process of spermatozoa; however no significant differences were observed in testosterone.

Vir: Gauthaman K, Ganesan AP. The hormonal effects of Tribulus terrestris and its role in the management of male erectile dysfunction–an evaluation using primates, rabbit and rat. Phytomedicine. 2008;15(1–2):44–54. [PubMed] [Google Scholar]

Traditionally, this herb has been used for generations to energise and improve sexual function and physical performance in men, but Tribulus may be useful also in improving sexual desire in postmenopausal women.[40] This herb contains constituents (steroidal saponins) that look structurally similar to oestrogen and may be responsible for the ‘hormonal activity’. It also has been proposed that the active components of Tribulus can be converted into weak androgens similar to DHEA, which could, in turn, be converted into more powerful androgens, such as testosterone in the ovaries and peripheral tissues.[41]

Vir: https://www.jeanhailes.org.au/health-a-z/natural-therapies-supplements/menopause-herbs

[us_separator show_line=”1″]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Opazen dvig spolne moči

[us_separator size=”custom” height=”60px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Močnejše

spolno vzburjenje

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Intenzivnejši

orgazmi

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Večja

samozavest v postelji

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”100px”]
[us_separator size=”custom” height=”90px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Privoščite si užitek na naraven način.

[us_separator size=”custom” height=”60px”][us_btn label=”Naročite Man Up” link=”url:%2Fizdelki” style=”4″ align=”center”][us_separator size=”custom” height=”90px”]