Sibirski ginseng

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Sibirski ginseng

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_image image=”4459″ size=”full” align=”left”]

Gre za korenino rastline iz rodu Panax, kar v grščini pomeni »Zdravilo za vse«, medtem ko v kitajščini pomeni »Nebeška vrata«. Sodi med bršljanovke, iz rodu ginsenga pa izhaja kar 12 različnih vrst rastlin – kot so pravi ali korejski ginseng (Panax ginseng), južnokitajski ginseng (Panax notoginseng), ameriški ginseng (Panax quinquefolius) in japonski ginseng (Panax japonicum), če naštejemo le nekaj najbolj znanih.

Za vse je značilno, da vsebujejo snovi, imenovane ginsenozoidi in ginsinseni, poleg tega pa tudi vitamine B1, B2 in B12 ter nekaj mineralov. V splošnem obstajata dve glavni vrsti ginsenozoidov, azijska in ameriška, ki se razlikujeta po količini, jakosti in vrsti ginsenozoidov.

VIDEZ RASTLINE

Rastlina ginseng je trajno zelišče z čvrsto koreniko. Nadzemni del navadno jeseni odmre in iz korenike znova požene spomladi. Listi so lopatasto razporejeni po tri do pet listov skupaj, njihovi robovi pa so lahko gladki, vijugasti ali nazobčani glede na vrsto.

Cveti v enem socvetju, kjer so prisotni tako moški kot obojespolni cvetovi. Sadež je mesnat. Gojene rastline običajno potrebujejo pet do sedem let, da se povsem razvijejo iz semena.

UPORABA

Navadno se uporablja posušena korenina rastline, ki ima številne zdravilne lastnosti. Med drugim je adaptogena, kar pomeni, da ugodno vpliva na različne vrste stresa, tako pri fizičnih kot tudi psihičnih obremenitvah. Ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, nudi občutek povečanja energije in ščiti pred okužbami.

Pomaga pri izčrpanosti in zmanjšani koncentraciji, zvišuje pa tudi stopnjo presnove, zato pripomore k večji telesni in umski vzdržljivosti. Znižuje ravni krvnega sladkorja in holesterola ter pomaga pri izboljšanju spolne disfunkcije ali povečanju spolne vzdržljivosti pri moških. Med drugim se uporablja tudi kot preventiva pred rakavimi obolenji.

UŽIVANJE

Ginseng je namenjen peroralni uporabi. Za varne veljajo odmerki, ki ustrezajo 1 do 2 g ginsengove korenine ali 200 do 600 mg izvlečka korenine ginsenga na dan. Posebej pazljivi pri odmerjanju pa morajo biti sladkorni bolniki in tisti, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (antikoagulante, npr. varfarin).

VARNOST UPORABE

Glede na raziskave je azijski ginseng varen za kratkoročno uporabo (do šest mesecev zaporedno) v priporočenih količinah. Uporaba ni priporočena pri otrocih, nosečnicah in doječih materah. Če jemljete določena zdravila kot so zdravila za visok krvni tlak, betablokatorje, statine, nekatere antidepresive ali antikoagulante, se o uporabi posvetujte z zdravnikom.

ŠTUDIJE 

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613825/

Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial

V študiji so proučili učinke Panax ginsenga na 90 posameznikih (21 moških in 69 ženskah), ki so trpeli za kronično utrujenostjo neznanega izvora. Udeleženci študije so prejemali ginseng ali placebo štiri tedne. Glede na stopnjo samoocene je bil občutek utrujenosti pri udeležencih, ki so prejemali ginseng zmanjšan kar za 20 odstotkov. Raziskovalci menijo, da gre učinek pripisati anti-oksidacijskimi lastnostmi ginsenga, vendar bodo potrebne še nadaljnje študije.

2) https://www.nature.com/articles/ijir201245

Effects of Korean ginseng berry extract on sexual function in men with erectile dysfunction: a multicenter, placebo-controlled, double-blind clinical study

Študija je zajela 119 moških z blago do zmerno erektilno disfunkcijo, pri katerih je izvleček jagod ginsenga izboljšal njihovo splošno seksualno delovanje. Študija je trajala osem tednov, pri kateri so nekateri sodelujoči prejeli izvleček jagod korejskega ginsenga, drugo pa placebo. Udeleženci so prejeli po štiri tablete standardiziranega izvlečka jagod korejskega ginsenga (SKGB) s 350 mcg izvlečka na tableto ali placebo vsak dan osem tednov. Učinkovitost je bila ocenjena s pomočjo mednarodnega indeksa erektilne disfunkcije (IIEF)-15 ter z diagnostičnim orodjem za prezgodnji izliv (PEDT) ob koncu četrtega in osmega tedna. Opazili smo, da so rezultati IIEF-15 občutno narasli s 40,95 na 46,19 v skupini, ki je izvleček ginka jemala osem tednov.

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4043102/

Finally, a way to relieve cancer-related fatigue

Dvojno slepa randomizirana študija, ki je zajela 300 bolnikov, je potekala osem tednov. Bolniki so dvakrat dnevno prejeli bodisi 1000 mcg ameriškega ginsenga bodisi placebo. Nekateri bolniki so v času študije prejemali kemoterapijo, drugi pa so onkološko zdravljenje že zaključili. Vsi udeleženci so vsaj en mesec čutili močno utrujenost. Študija je pokazala občutno izboljšanje utrujenosti po štirih in po osmih tednih pri bolnikih, ki so v času študije prejemali onkološko zdravljenje, medtem ko pri drugih bolnikih ni bilo tako občutnih sprememb v počutju.

[us_separator show_line=”1″]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Opazen dvig spolne moči

[us_separator size=”custom” height=”60px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Močnejše

spolno vzburjenje

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Intenzivnejši

orgazmi

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Večja

samozavest v postelji

[us_separator size=”custom” height=”30px”]
[us_separator size=”custom” height=”100px”]
[us_separator size=”custom” height=”90px”]

[us_separator size=”custom” height=”30px”]

Privoščite si užitek na naraven način.

[us_separator size=”custom” height=”60px”][us_btn label=”Naročite Man Up” link=”url:%2Fizdelki” style=”4″ align=”center”][us_separator size=”custom” height=”90px”]